Szef kuchni Dworu Elizy wprowadził nas w tajniki sushi w przemiłej atmosferze. Zaczynając od podstaw poznaliśmy kuchnię wschodnią 🙂
Zapraszamy na warsztaty kulinarne Sushi dla firm!!
Program, warsztatów
•  Wprowadzenie – specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich,

Zasady japońskiej sztuki kulinarnej;
•  Historia sushi i sushi dziś;
•  Surowce – dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby,
owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd).

Ćwiczenia praktyczne

•  Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw);
•  Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy,
zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago)
•  Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi;
•  Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form;
•  Komponowanie zestawów sushi;
•  Dobre maniery przy japońskim stole;
•  Degustacja.